ADD SOME TEXT THROUGH CUSTOMIZER

Fine dine, czyli menu degustacyjne w Restauracji Mona

Wyjątkowe doznania kulinarne

Menu Degustacyjne to wyjątkowe doznania kulinarne. Jeśli szukasz pysznych i kreatywnych doznań kulinarnych, menu degustacyjne może być właśnie dla Ciebie.

Menu degustacyjne to nie tylko to, co smakuje, ale także prezentacja – która często ma artystyczny akcent i nieoczekiwane składniki. Jest to rodzaj zestawu kilku dań w ich mniejszej wersji, starannie wybranych przez szefa kuchni. Jakub Łazarczyk Szef Kuchni Restauracji Mona swoje szlify kulinarne doskonalił w Wielkiej Brytanii w pięciogwiazdkowym hotelu, następnie jako szef w kilku restauracjach na Śląsku. Wybrany na Szefa Kuchni Restauracji Mona przez Kurta Schellera Patrona Restauracji Mona, odbył przed otwarciem restauracji wiele szkoleń w tym również zagranicznych w restauracjach z gwiazdkami Michelin. Połączenie niezwykłego talentu Jakuba i światowej klasy kunsztu Kurta Schellera, zaowocowało stworzeniem w Restauracji Mona doskonałego menu degustacyjnego, serwowanego w części Fine Dine restauracji zlokalizowanej na pierwszym piętrze dworku.

Kurt_Scheller w Restauracji Mona
Kurt_Scheller i Jakub Łazarczyk w Restauracji Mona

Menu degustacyjne w Restauracji Mona

Kulinarną podróż otwiera przystawka, amuse bouche. Połączenie trzech smaków oliwki w towarzystwie jabłka i pigwy, tiulu oraz pâté przygotowanego z kaszanki, jest wstępem przed przystąpieniem do degustacji sześciu dań głównych, które przygotował Szef Kuchni. Uwerturę smaków dań głównych otwiera ceviche z krewetki, melona, banana i ogórka kiszonego. Następnie przechodzimy do dobrze nam znanych pierogów w niecodziennej odsłonie, zawierających w sobie gorgonzolę, buraka i przepiórcze żółtko. Kolejno podawane są dania rybne jak troć i żabnica. Kontynuacja uczty to dania mięsne, które otwiera rolada w wersji smaku, który na długo pozostaje w pamięci oraz jeleń w towarzystwie dyni i portobello. Finał degustacji to autorski deser Szefa Kuchni, mango – marakuja, otulone białą czekoladą, zwieńczone złotem w towarzystwie bezy.

W podróży kulinarnej jakim jest odkrywanie smaków menu degustacyjnego, nieodzownym jego elementem jest wino. W Restauracji Mona serwowanych jest ponad 120 jego gatunków. Do menu degustacyjnego dla każdej w nim pozycji, wyselekcjonowano dedykowane wino, starannie dobrane przez profesjonalnego sommeliera, serwowane podczas kolacji.

Przygotowywanie menu degustacyjnego
Przygotowywanie menu degustacyjnego
Menu degustacyjne w Restauracji Mona

Andrzejki 2022

Z okazji Andrzejek odbyło się specjalne wydarzenie promujące otwarcie części fine dine. Kolacja z Kurtem Schellerem, który osobiście asystował podczas tworzenia dań w kuchni, serwowaniu i opowiadaniu naszym Gościom o historii, i rodowodzie ich powstania. Był to niepowtarzalny wieczór, przy blaskach świec i akompaniamencie muzyki na żywo. Relację z tego wydarzenia prezentujemy w formie fotoreportażu w naszej galerii.

Waszą kulinarną podróż możecie zarezerwować kontaktując się z nami przez formularz lub bezpośrednio. Serdecznie zapraszamy!